Bouw Laboratorium

We zijn begonnen met de bouw van het “Lab”. Het gebouw wordt gebouwd met een zelfdragende dakconstructie, hout van het land, dubbel glas uit de container en muren van stro, afgesmeerd met leem.

Mensen die graag komen helpen en ervaring willen opdoen met het bouwen van een organisch bouwsel dat op gaat in z’n omgeving, gebouwd met bovengenoemde natuurlijke materialen, zijn van harte welkom ons te helpen.

Het gebouw krijgt zijn eigen unieke uitstraling, maar het gaat natuurlijk goed passen bij de bestaande bouwsels. De basis voor het “Lab” is de ervaring die we daarmee hebben opgedaan + jouw eventueel meegebrachte ervaring op één of ander gebied 🙂

Het “Lab” gaan we bouwen aan de rand van de tuin met veel glas aan de zuidzijde en veel stro aan de noordzijde, met 12 m2 vloeroppervlak. Het bouwsel wordt een kruising tussen een kas, een laboratorium voor kinderen en een trekkershut. Als de kinderen weer naar huis zijn, maken de binoculairs en erlenmeyers plaats voor een bed en een comfortabele stoel voor iemand die bijvoorbeeld toevallig voorbij kwam fietsen. Veel licht en groen dus, maar ook de geborgenheid die een massieve met leem besmeerde muur van stro biedt in combinatie met de warmte die van de rocket-mass-heater afkomt.

We werken volgens de WWOOF wijze; wij zorgen voor eten, douche en een slaapplek en jij helpt mee bouwen.

De werkzaamheden kunnen zijn;

 • hout oogsten uit het bos
 • hout schillen met een haalmes en gereed maken voor de constructie
 • helpen aan de houtconstructie: zelfdragende dakspanten met pen-gat- verbindingen
 • timmerwerk, graafwerk
 • strobouw & leemstuc
 • bouw van een rocket-mass-heater
 • etc.

Check hier en hier voor een indruk!

Wil je graag  een dag of voor een langere tijd komen helpen, of wil je meer weten, mail of bel me!

Fruitfestijn

[:nl]Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg kwam dit jaar met de actie Bloesemfest. Dit had als resultaat dat Grubbestein maar liefst 10 hoogstam fruitbomen rijker is. Vier appel-, twee peren-, twee pruimen- en twee kersenbomen hebben we aangeplant. P1010671 P1010675IKL-Limburg stelt als voorwaarde een instandhoudingsplicht van 10 jaar met een onderhoudsmethode (snoei) die ze in hun cursus aanbieden. Nou, dat vinden we helemaal niet erg! Want als de bomen die leeftijd hebben bereikt, wordt het oogsten pas echt een feest. Er zal tegen die tijd meer dan genoeg te oogsten zijn voor ook een heleboel andere mensen en dieren.

Omdat hier in de Maasduinen de bovenste laag behoorlijk arm stuifzand is, hebben we in het ruime plantgat een behoorlijke hoeveelheid compost toegevoegd, daar bovenop een laagje verteerde koeiemest en afgedekt met houtsnippers zodat uitdroging zoveel mogelijk vermeden wordt. Nu is het zaak dat de bomen hun wortelgestel goed gaan ontwikkelen. Want als ze eenmaal de leemlaag hebben bereikt en als de bodem tussen de bomen ook nog eens begroeid is met substantiëlere planten en struiken, dan kan het hele alles samen een sterke gemeenschap vormen zodat het een gezond geheel wordt.

De natuurlijke gang van zaken der natuur is altijd een bron van inspiratie bij het planten van plantjes. Er is altijd wel een symbiose te simuleren om zelfredzaamheid en de gezondheid van de planten te bevorderen.[:]

Grubbestein verrijkt: aanplant februari 2016

[:nl]Aan het begin van dit jaar kwam Heg&Landschap i.s.m. Fondation Yves Rocher – Institut de France met een actie om inheems plantgoed tegen gereduceerd tarief aan te schaffen. We hebben van deze actie gebruik gemaakt om op het terrein de houtige flora diverser te maken.

In de houtopstanden is op Grubbestein hoofdzakelijk veel eik te vinden maar ook grove den, berk en wilde kers. Daaronder hazelaar, hulst, krent, vuilboom, lijsterbes, vlier en Amerikaanse vogelkers.

Met deze actie hebben we het volgende aangeplant: 25 veldesdoorns, 25 zwarte elzen, 25 tamme kastanjes, 25 gele kornoeljes, 25 essen, 25 wilde appels, 3 wilde mispels, 25 inheemse vogelkersen, 25 winterlinden, 25 zomerlinden en 25 fladderiepen.

P1010667

Het was flink puzzelen om alles zo te planten zodat de boompjes aan gaan slaan en daarna te kunnen groeien tot volwassen bomen. Want veel soorten zien toch graag behoorlijk wat zon, deze hebben een plekje gekregen aan de bosranden. Maar er zitten ook soorten bij die ook wel gelukkig zijn tussen andere bomen, die hebben hun plek gevonden wat dieper in het bos.

Eigenlijk is dit de tweede grote actie geweest om op het terrein meer diversiteit te realiseren. De vorige was de aanplant van 3000 m2 mantel en zoom vegetatie, met andere woorden, een geleidelijke bosrand. In het midden van ons terrein is een voormalig akkeMantel-zoom vegetatier waar de bosrand zeer abrupt was. Met de aanplant van de mantel en zoomvegetatie is deze geleidelijker gemaakt, wat meer overeenkomt met een natuurlijk ontstane bosrand. Hier kun je lezen en foto’s zien hoe dat eraan toe ging.

De plantactie van februari is dus een mooi vervolg op de aanplant van de mantel en zoom die in het voorjaar van 2014 plaats vond.

Momenteel ben ik een stuk aan het schrijven waarom we denken dat het goed is dit soort ingrijpen in de ‘natuur’ te doen.[:]

Leuke-dingen-doe-weekenden: 26-27 mrt & 2-3 apr

[:nl]We weten het, het is al weer veel te lang geleden dat we je in de gelegenheid stelden deel te nemen aan een leuke-dingen-doe-weekend. Om dat goed te maken en iedereen in staat te stellen weer eens een écht leuk weekend te plannen, hebben we er voor het gemak twee op rij gepland! Paasweekend 26-27 maart en 2-3 april. Je bent vrijdagavond al welkom om te komen zodat we zaterdag tijdens het ochtendorkest van het vogelkoor kunnen beginnen.

Dat veel & luid vogelgefluit en het leven in het bos zien ontwaken uit een winterdutje zal het weer extra onvergetelijk maken kan ik je beloven!

De werkzaamheden in deze weekenden hebben als doel grotere groepen mensen (25 pers.) te kunnen ontvangen hier op Grubbestein. Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat de eerste twee groepen die zich aandienen dit seizoen, schoolkinderen zijn die op kamp komen op “Camping Oorsprong”. Lees hier meer over dit kersverse project! Een greep uit de klusjes:

 • douches en composttoiletten bouwen
 • timmeren aan de shelter
 • voorjaars-tuin-gefriemel; zaaien en bedden gereed maken
 • werken aan de schapenwei

P1010678

P1010677Iedereen is van harte welkom voor één of meerdere dagen en weekenden, maar meld je eerst even aan via de mail of bel me op 06 4180 4777 zodat we alles goed kunnen regelen (voedsel en slaapplekkies).

Beschrijf in je mail wanneer je precies wilt komen en met hoeveel personen. Neem kleren mee die wel vaker besmeurd zijn geweest, stevig schoeisel, kussensloop, hoeslaken, slaapzak, tandenborstel, je knuffel en meer van dat soort persoonlijkheden. Wij hebben kussens, matrassen en hangmatten paraat.

Ik vind het nu al leuk en we hopen je snel te zien. Groetjes, Filiz, Idris & jeroen.[:]

Leuke-dingen-doe-week(end): “bouwen, smeren & kliederen” deel 2

Van zaterdag 16 t/m woensdag 20 augustus ben je van harte welkom om ons weer mee te komen helpen met knutselen aan de hut. We gebruiken weer natuurlijke materialen als leem, hout, glas en stro.Will Sauna 5.5.14 v4 058r

Iedereen mag komen, dus ook als je denkt twee linkerhanden te hebben. Twee rechter- of een rechter- en een linkerhand mag ook! Kinderen, groot en klein, zijn uiteraard ook welkom.

Hier, hier en hier kun je nog even kijken wat er aan vooraf ging of hoe het er ongeveer uit ziet waar we aan gaan knutselen.Will Sauna 5.5.14 v4 049rIedereen is van harte welkom voor één of meerdere dagen, maar meld je eerst even aan via de mail zodat we alles handig kunnen regelen. Beschrijf in je mail wanneer je precies wilt komen en met hoeveel personen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Leuke-dingen-doe-weekend: bouwen, smeren & kliederen

Lekker kliederen ja! 2, 3 en 4 Mei ben je van harte welkom als je graag mee komt helpen met bouwen, smeren en kliederen. Ons experimentele tijdelijke ontvangstruimte heeft inmiddels een dak en provisorische keuken en heeft ons vorig seizoen al een plezierige dienst bewezen. Nu is het tijd om er een comfortabele ruimte van te maken door het bouwen, of anders gezegt, het boetseren van de muren. Deze muren zullen worden opgebouwd uit houten stammetjes, flessen, stro en leem. Om te zien wat eraan vooraf ging kun je hier kijken of hier. En het zal er ongeveer zo aan toe gaan: [nggallery id=18] Gelukkig is het smeren en kliederen vrolijk af te wisselen met bouwwerkzaamheden aan de sauna/kruidendrogerij. Iedereen is van harte welkom voor één of meerdere dagen, maar meld je eerst even aan via de mail zodat we alles handig kunnen regelen. Beschrijf in je mail wanneer je precies wil komen en met hoeveel personen. Tot snel!

Boompjes

Pas geleden hebben we een zeer geslaagd leuke-dingen-doe-weekend gehad. Er zijn heel veel (zo’n 400) boompjes en struiken geplant en de hulp daarbij was overweldigend! Het plantgoed, overduidelijk met een hoop liefde opgekweekt door Jan van Tiel op boomkwekerij Valckenhof te Reek, was van uitstekende kwaliteit. We hebben gekozen voor een grote diversiteit aan inheemse soorten die gaat zorgen voor een waaier aan prachtige bloei in het voorjaar.  Dit nieuw aangeplante  stuk bosrand zal ook veel verschillende en waarschijnlijk op Grubbestein soms niet eerder geziene insecten en dieren gaan aantrekken. In die bosrand zal het behalve genieten van al dat leven ook een boeiend geheel zijn waar een hoop op te steken valt.

Zoals we al in de uitnodiging voor het boompjesplantweekend hadden omschreven, hebben we een gedeelte (de mantel) van deze geleidelijke bosrand aangeplant. Op deze website staat duidelijk uitgelegd hoe zo’n geleidelijke bosrand is opgebouwd. Door het warme voorjaar zijn er al behoorlijk wat knopjes open gesprongen die nieuwe bloemetjes en blaadjes laten zien. Gelukkig hebben we voor de planten een ruim plantgat kunnen graven en met flink wat compost krijgen ze een goeie start. [nggallery id=17]

Iedereen die geholpen heeft wil ik nog een keer extra bedanken want het was toch wel behoorlijk aanpoten. En kom vooral eens kijken hoe het zich allemaal ontwikkelt!

Leuke-dingen-doe-weekend: boompjes!

Het is weer tijd voor een leuke-dingen-doe-weekenddonderdag 27 maart t/m zondag 30 maart! Deze keer gaan we vooral héél véél boompjes en struikjes planten. We gaan namelijk een stukje van  het akkerland omtoveren naar een rijke bosrand. Op dit moment is de overgang van akker naar bos heel abrupt, terwijl een bosrand juist zo’n bijzondere plek kan zijn waar veel planten en dieren een goeie plek kunnen vinden. Dit weekend gaan we dus een strook langs de bosrand inplanten met kleinere bomen en struiken. Wat hoort daar allemaal bij? Kuilen graven, lieve woorden tegen de jonge boompjes zeggen, kruiwagens mest verrijden, maar ook koken voor ons harde werkers, iedereen van thee voorzien, samen fijne avonden beleven en voor het eerst dit jaar in een tent slapen! Iedereen is van harte welkom voor één of meerdere dagen, maar meld je eerst even aan via de mail zodat we alles handig kunnen regelen. Beschrijf in je mail wanneer je precies wil komen, met hoeveel personen en wat je graag zou willen doen. Tot snel!