Op het terrein zijn veel verschillende biotopen. Het grootste gedeelte is bos in climax-fase die door de hoogteverschillen een heel verrassend gevoel geven. Midden op het land is een voormalig akkerland, waarop door de jaren heen heel veel verschillende landschapselementen zijn ontwikkeld.


De regeneratieve groentetuin & kruidentuin: Hier worden groenten & kruiden geteeld volgens de principes van regeneratieve landbouw. Waar de bodem dus niet beroerd wordt en we het bodemleven koesteren en voeden. Alle beestjes & andere organismen die het bodemvoedselweb vormen, zorgen er met z’n allen voor dat voedingstoffen voor de plantjes beschikbaar zijn, maar ook dat de plantjes weerbaar zijn.

de Bostuin: In de bostuin of voedselbos simuleren we ongeveer een ‘gewoon’ bos. Ik gebruik liever de term bostuin i.p.v. voedselbos omdat er meer dan alleen planten groeien die voedsel voortbrengen. Denk aan medicinale planten of planten waar we dingen/objecten mee kunnen maken en zeker niet te vergeten planten die van belang zijn voor weer andere planten of waar onze mede-organismen wel bij varen om zo een robuust & veerkrachtig geheel te vormen. Deze biotoop is niet precies gekaderd zoals de regeneratieve tuinen, maar loopt geleidelijk over in de rest van het landschap.

In de bostuin simuleren we ‘ongeveer’ een gewoon bos omdat een gewoon, volwassen bos vaak een behoorlijk dichte kroonlaag heeft, wat in de bostuin niet gewenst is. Niet gewenst omdat we ook graag voldoende licht zien in de lagen daaronder; de struiklaag en de kruidlaag bijvoorbeeld. Dit is heel belangrijk voor de vitaliteit en diversiteit van de planten die in deze lagen groeien en krijgen we voor elkaar door een slimme manier van aanplanten, maar ook nog steeds door continu ingrijpen. Want vroeg of laat groeit het zaakje anders gewoon helemaal dicht. Dus in de bostuin groeien alle typen planten, hoge en lage bomen, struiken, kruiden, klimmers, bodembedekkers & uiteraard ook paddenstoelen, die ons voorzien in onze behoeften.


Hagen & mantel- en zoomvegetatie: Een volwassen gevarieerde haag kun je zien als twee bosranden met de ruggen tegen elkaar. De grootste biodiversiteit in een bos is te vinden in de bosrand, dus een haag biedt een hoge mate aan biologische diversiteit. Tevens zorgt zo’n element voor een microklimaat, er is schaduw en de haag brengt ook luwte als het hard waait. Veel bosranden in Nederland zijn erg ‘hard’. Denk aan een akker of een weide maar ook wegen waarnaast direct de hoge bomen van het bos groeien. In een mantel- en zoomvegetatie simuleren we een geleidelijke bosrand, wat meer overeenkomt met een natuurlijk ontstane bosrand.


Vijvers: Water is een waanzinnig element waar een enorme diversiteit aan weer andere specifieke vormen van leven hun plek vinden. Kikkers bijvoorbeeld, die daar habitat hebben om zichzelf van hun toekomst te verzekeren en al rondhuppelend ook hun weg naar de tuinen vinden. Hier kunnen ze weer lekker smullen van beestjes die anders hoogtij vieren en zodoende onze groenten verorberen.


Weiden: Er wandelen hier 5 ouessant rammetjes rond die de weides begrazen volgens het principe van Holistic management. Holistic management is een systematische benadering om de weides te begrazen, ontwikkeld door Allan Savory. We hopen dat de schaapjes met deze methodiek helpen op den duur een rijke & gevarieerde sterke weide te ontwikkelen.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat op Grubbestein een leefbaarder landschap in ontwikkeling is. Een landschap, dat met minimaal ingrijpen in z’n geheel een complex systeem vormt welke zijn eigen voedingsstoffen accumuleert/genereert.

Tegelijkertijd voorziet dit leefbaarder landschap ons in veel van onze behoeften, zodanig dat oogst geen negatieve impact heeft op het geheel.

Ook helemaal geweldig en vervullend is het om de biologische diversiteit in de vorm van vogels, vlinders, torretjes, libellen & ga zo maar door, elk seizoen weer te zien groeien en heerlijk bezig te zien!

De schapen & de kippen hebben daar ook een mooie & belangrijke rol in, dus los van het feit dat we dankbaar dagelijks eitjes rapen en elk voorjaar de schaapjes van hun winterjasjes bevrijden.

Al met al, waanzinnige overvloed dus!