Vanmiddag heb ik me in de tuin begeven. Het was heerlijk weer, gisteren ook, en daarom een goeie dag om het gras te maaien en het maaisel meteen te verwerken in de composthoop.
Composteren is een biologisch proces dat organisch materiaal omzet in een stabiel humusachtig product, opneembaar voor planten. Compost herbergt voeding en rijpe compost is te gebruiken als potgrond om bijvoorbeeld in potjes, gecontroleerd te zaaien.
Ik denk dat je mag zeggen, als je autonoom wilt tuinieren en natuurlijk tuinieren serieus neemt, de composthoop een heel belangrijke plaats in neemt in de tuin.
Ik heb het geluk een paardenliefhebber in de omgeving te hebben gevonden die zijn mest hier komt brengen notabene, wat een prima inhoudsstof voor de compost is.
Compost maken we van;
– Plantjes die op een plek in de tuin groeien waar ik ze, op dat moment en met de kennis die ik dan heb, niet zo handig vindt. Soms laat ik die plantjes op die plek gewoon liggen waar ik ze uit de grond heb getrokken, als ze nog niet in de bloei staan en geen chaos creëren.
– Grasmaaisel, als het voorhanden is. Goed om de temperatuur van de composthoop omhoog te brengen. Het werd al warm toen het nog maar even in de kruiwagen lag!
– Paardenmest, ook goed om de temperatuur omhoog te brengen en de compost te verrijken.
– Planten die op een hoop liggen en al bruin zijn geworden.
De hoop bouw ik op uit lagen die zoveel als mogelijk afwissel met de organische stoffen die er zijn. Ook is het erg belangrijk af te wisselen in “groene” en “bruine” lagen. Groen is vers, stikstofrijk en bruin is mest en oude plantjes, koolstofrijk.
Ik ben erg geinspireerd en heb erg veel geleerd over compost en tuinieren in het algemeen door een boekje geschreven door Ida en Jean Pain, EEN ANDERE TUIN.
Mensen die in dit onderwerp geïnteresseerd zijn, laat een reactie achter, zodat we samen een keer hiermee verder kunnen gaan.