[:nl]Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg kwam dit jaar met de actie Bloesemfest. Dit had als resultaat dat Grubbestein maar liefst 10 hoogstam fruitbomen rijker is. Vier appel-, twee peren-, twee pruimen- en twee kersenbomen hebben we aangeplant. IKL-Limburg stelt als voorwaarde een instandhoudingsplicht van 10 jaar met een onderhoudsmethode (snoei) die ze in hun cursus aanbieden. Nou, dat vinden we helemaal niet erg! Want als de bomen die leeftijd hebben bereikt, wordt het oogsten pas echt een feest. Er zal tegen die tijd meer dan genoeg te oogsten zijn voor ook een heleboel andere mensen en dieren.
Omdat hier in de Maasduinen de bovenste laag behoorlijk arm stuifzand is, hebben we in het ruime plantgat een behoorlijke hoeveelheid compost toegevoegd, daar bovenop een laagje verteerde koeiemest en afgedekt met houtsnippers zodat uitdroging zoveel mogelijk vermeden wordt. Nu is het zaak dat de bomen hun wortelgestel goed gaan ontwikkelen. Want als ze eenmaal de leemlaag hebben bereikt en als de bodem tussen de bomen ook nog eens begroeid is met substantiëlere planten en struiken, dan kan het hele alles samen een sterke gemeenschap vormen zodat het een gezond geheel wordt.
De natuurlijke gang van zaken der natuur is altijd een bron van inspiratie bij het planten van plantjes. Er is altijd wel een symbiose te simuleren om zelfredzaamheid en de gezondheid van de planten te bevorderen.[:]