Grubbestein verrijkt: aanplant februari 2016

[:nl]Aan het begin van dit jaar kwam Heg&Landschap i.s.m. Fondation Yves Rocher – Institut de France met een actie om inheems plantgoed tegen gereduceerd tarief aan te schaffen. We hebben van deze actie gebruik gemaakt om op het terrein de houtige flora diverser te maken.

In de houtopstanden is op Grubbestein hoofdzakelijk veel eik te vinden maar ook grove den, berk en wilde kers. Daaronder hazelaar, hulst, krent, vuilboom, lijsterbes, vlier en Amerikaanse vogelkers.

Met deze actie hebben we het volgende aangeplant: 25 veldesdoorns, 25 zwarte elzen, 25 tamme kastanjes, 25 gele kornoeljes, 25 essen, 25 wilde appels, 3 wilde mispels, 25 inheemse vogelkersen, 25 winterlinden, 25 zomerlinden en 25 fladderiepen.

P1010667

Het was flink puzzelen om alles zo te planten zodat de boompjes aan gaan slaan en daarna te kunnen groeien tot volwassen bomen. Want veel soorten zien toch graag behoorlijk wat zon, deze hebben een plekje gekregen aan de bosranden. Maar er zitten ook soorten bij die ook wel gelukkig zijn tussen andere bomen, die hebben hun plek gevonden wat dieper in het bos.

Eigenlijk is dit de tweede grote actie geweest om op het terrein meer diversiteit te realiseren. De vorige was de aanplant van 3000 m2 mantel en zoom vegetatie, met andere woorden, een geleidelijke bosrand. In het midden van ons terrein is een voormalig akkeMantel-zoom vegetatier waar de bosrand zeer abrupt was. Met de aanplant van de mantel en zoomvegetatie is deze geleidelijker gemaakt, wat meer overeenkomt met een natuurlijk ontstane bosrand. Hier kun je lezen en foto’s zien hoe dat eraan toe ging.

De plantactie van februari is dus een mooi vervolg op de aanplant van de mantel en zoom die in het voorjaar van 2014 plaats vond.

Momenteel ben ik een stuk aan het schrijven waarom we denken dat het goed is dit soort ingrijpen in de ‘natuur’ te doen.[:]

About the author: Jeroen

Leave a Reply

Your email address will not be published.