Wat was het mooi weer!

Het is eindelijk zomer op Grubbestein. En zomer betekent hier een weelde aan groentes en een bak werk. Gelukkig betekent de zomer ook vakantie, en daarom kan ik Jeroen eindelijk volop helpen in de tuin en met het bloggen. Fijn voor hem, maar ook heel erg fijn voor mij! Lekker bezig met plantjes en aarde in plaats van met die pubers.

De afgelopen dagen heb ik dan ook flink veel gewied, bonen gezaaid, bessenstekjes verpot en zaadjes van de blauwe akelei verzameld, maar ook gaas geknipt en geregen; we gaan ons wat meer bezighouden met zaadveredeling hier op Grubbestein! Jeroen verdiept zich al een tijdje in het proces van zaadoogst, en de bonen en tomaten komen al jaren van ‘eigen huis’. Nu gaan we beginnen met de courgettes. Dus de afgelopen dagen hebben we 30 bloem-mutsjes gemaakt om de bloemen van vreemde smetten vrij te houden. Jeroen kiest een mooie bloem uit, zet er een mutsje op voor de bloem bloeit, en als de vrouwtjesbloem dan bloeit dan bestuiven we ‘m met een mannetjesbloem van een andere plant (of soms ook dezelfde) die ook een mutsje op heeft gehad. Zo hopen we dat de vrucht uiteindelijk alleen maar zaad draagt met de vader- en moederplant die wij willen. Zo kan je een beetje selecteren en dan hopen we volgend jaar mooi, eigenste zaad te hebben. Ik ben benieuwd!

[singlepic id=243 w=320 h=240 float=none]
    Courgetteplant met mutsjes op de bloemen.

 

Weelde aan groentes

Er komt nu zoveel uit de tuin, we hoeven bijna niet meer naar de winkel en we kunnen elke dag kiezen. Natuurlijk volop bladgewassen zoals snijbiet en die mooie paarse tuinmelde, jonge courgettes en de eerste tomaten! Mijn grote liefde. Ik kan wel zeggen dat ik eigenlijk vooral op Jeroen ben gevallen vanwege z’n tomaten.

[singlepic id=241 w=320 h=240 float=none]

De afgelopen weken hebben we ook veel koolrabi gegeten. Koolrabi is namelijk superlekker en we hebben er veel van. Het was wel een beetje een tegenvaller voor mij dat ook de paarse koolrabi gewoon lichtgroen is van binnen. Maar goed, lekker is ‘ie wel. Je kan op de foto zien dat de paarse heel anders groeit dan de groene, veel minder loof en toch knollen van formaat. Waarschijnlijk gaan we dus volgend jaar meer van de paarse zaaien, tenslotte kan ook een plant z’n energie maar één keer gebruiken en bij koolrabi moet die energie natuurlijk bij voorkeur in de knol worden geïnvesteerd.

[singlepic id=242 w=320 h=240 float=none]

Om je een beetje een idee te geven van de creativiteit die geïnspireerd wordt door je eigen groentes, een lijstje van alle manieren waarop wij koolrabi hebben gegeten de afgelopen week:

salade: geblancheerde koolrabiblokjes met gekookt ei in een knoflook-citroengrasdressing met mayonaise en yoghurt. Ik vind de combinatie van mayonaise en yoghurt ideaal voor dressing; romig maar met een licht zuurtje. Met gelijke delen mayonaise en yoghurt balanceren ze elkaar ook mooi uit en overheersen ze allebei niet.

curry: met veel kokos en een willekeurige currymix. Wij gebruiken (eigenlijk het enige ‘vals spelen’ dat wij doen in de keuken) kruidenmixen van … . Meestal komt het neer op een combinatie van komijn, koriander, curryblaadjes en chili.

rauw: gewoon in schijfjes naast je maaltijd om tussendoor lekker op te knabbelen.

De peultjes en erwtjestijd is helaas alweer een beetje voorbij, maar daar hebben we wel heel erg van genoten! Gebakken in boter (roomboter dus) en dan extra luxe: met garnalen.

Als laatste nieuws dat ik je nog wil vertellen: de wijn. Na het grote succes van de paardebloemenwijn van vorig jaar besloten we dit jaar bessenwijn te gaan maken. Dus we hebben bijna vier kilo zwarte en rode bessen geplukt en daar de sap uitgehaald door ze 24 uur te laten weken in water. Ik mocht ze dus ook lekker fijnknijpen! Helaas niet lopend in een grote ton zoals in de film, maar leuk was het toch.
Daar dan gist bij en suiker (want gist maakt alcohol van suiker) en dan zou het een paar maanden wachten zijn terwijl de gist zijn werk doet. Nu is het lekker aan het borrelen en het ruikt zelfs al naar wijn. Spannend hoor.

Je ziet, we zijn hier lekker bezig en vanaf volgende week komen er wel vier WWOOFers helpen! Een Spaans stelletje en een Taiwanese moeder en dochter. Keileuk, nieuwe nationaliteiten voor ons hier en dat voelt steeds alsof we zelf een beetje op reis gaan. Ik kijk er naar uit!

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.