Help mee bouwen!

We hebben het er al vaak over gehad, maar eindelijk wordt het werkelijkheid. Help mee met de bouw van de ontvangstruimte! Van zaterdag 6 oktober t/m zondag 14 oktober is de eerste fase van de bouw.

We gaan een ´tijdelijke´ ontvangstruimte bouwen waarmee we kunnen experimenteren en ervaring op kunnen doen met materialen als; rondhout uit het bos, stro, leem, een vegetatief dak, veel glas en nog veel meer mooie materialen die ik door de jaren heen heb verzameld. We laten ons inspireren door that roundhouse, maar ook door bouwsels uit het boek ‘Shelter‘ en ‘Home Work’ van Lloyd Kahn .

Zoals vele van jullie weten hebben we een ontwikkelingsplan gemaakt voor Grubbestein en deze is goed ontvangen bij zowel de provincie als de gemeente. In dit plan hebben we ook omschreven dat we een ontvangstruimte willen realiseren, gebouwd op low-impactwijze, met dus zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Het bouwsel dat we samen gaat bouwen is het voorbeeld voor de toekomstige permanente ontvangstruimte. We gaan op zo´n manier bouwen dat het voorlopig prima dienst kan doen als ontvangstruimte maar ook makkelijk weer af te breken is en de materialen weer hergebruikt kunnen worden.

Je hulp wordt beloont door lekker verse maaltijden van het land, ´s avonds naar de sterren turen of een vuurtje stoken, maar ook bijvoorbeeld misschien wel een glimp van een ree of de uil. Als je graag komt helpen in de periode van zaterdag 6 oktober t/m zondag 14 oktober mail dan en geef aan welke dagen je komt, hulp is heel erg welkom.

 We’ve been talking about it for a while, but finally it’s becoming reality. Help us build a communal space, Starting Saturday October 6th till Sunday October 14th we’ll work on the first stages of building a building not unlike the one below.

We’re building a ’temporary’ communal space with which we’ll be able to experiment and gain experience with building with materials like: roundwood from our forest, straw, loam, a green roof, a lot of glass and many more beautiful materials I’ve been gathering for years.
Inspiration comes from that roundhouse, but also from the books ‘Shelter‘ and ‘Home Work’ by Lloyd Kahn.

As many of you know we are in the process of getting approval from our local government to organise more things. A part of these developments is building a low-impact communal space with as many natural materials as possible.

The building we’re building together this October is an example for the future permanent space. We’re building it in such a way that it functions, and will serve, as a communal space, but can still be easily taken apart to re-use the materials.

Your help will be rewarded with lovely fresh meals from the land, gazing up at the stars at night or hanging around the fire. You might catch a glimp of a deer or an owl!
So, if you would like to come help somewhere in between Saturday October 6th and Sunday October 14th, send us an email and tell us which days you’ll come, you are more than welcome!

 

Wat was het mooi weer!

Het is eindelijk zomer op Grubbestein. En zomer betekent hier een weelde aan groentes en een bak werk. Gelukkig betekent de zomer ook vakantie, en daarom kan ik Jeroen eindelijk volop helpen in de tuin en met het bloggen. Fijn voor hem, maar ook heel erg fijn voor mij! Lekker bezig met plantjes en aarde in plaats van met die pubers.

De afgelopen dagen heb ik dan ook flink veel gewied, bonen gezaaid, bessenstekjes verpot en zaadjes van de blauwe akelei verzameld, maar ook gaas geknipt en geregen; we gaan ons wat meer bezighouden met zaadveredeling hier op Grubbestein! Jeroen verdiept zich al een tijdje in het proces van zaadoogst, en de bonen en tomaten komen al jaren van ‘eigen huis’. Nu gaan we beginnen met de courgettes. Dus de afgelopen dagen hebben we 30 bloem-mutsjes gemaakt om de bloemen van vreemde smetten vrij te houden. Jeroen kiest een mooie bloem uit, zet er een mutsje op voor de bloem bloeit, en als de vrouwtjesbloem dan bloeit dan bestuiven we ‘m met een mannetjesbloem van een andere plant (of soms ook dezelfde) die ook een mutsje op heeft gehad. Zo hopen we dat de vrucht uiteindelijk alleen maar zaad draagt met de vader- en moederplant die wij willen. Zo kan je een beetje selecteren en dan hopen we volgend jaar mooi, eigenste zaad te hebben. Ik ben benieuwd!

[singlepic id=243 w=320 h=240 float=none]
    Courgetteplant met mutsjes op de bloemen.

 

Weelde aan groentes

Er komt nu zoveel uit de tuin, we hoeven bijna niet meer naar de winkel en we kunnen elke dag kiezen. Natuurlijk volop bladgewassen zoals snijbiet en die mooie paarse tuinmelde, jonge courgettes en de eerste tomaten! Mijn grote liefde. Ik kan wel zeggen dat ik eigenlijk vooral op Jeroen ben gevallen vanwege z’n tomaten.

[singlepic id=241 w=320 h=240 float=none]

De afgelopen weken hebben we ook veel koolrabi gegeten. Koolrabi is namelijk superlekker en we hebben er veel van. Het was wel een beetje een tegenvaller voor mij dat ook de paarse koolrabi gewoon lichtgroen is van binnen. Maar goed, lekker is ‘ie wel. Je kan op de foto zien dat de paarse heel anders groeit dan de groene, veel minder loof en toch knollen van formaat. Waarschijnlijk gaan we dus volgend jaar meer van de paarse zaaien, tenslotte kan ook een plant z’n energie maar één keer gebruiken en bij koolrabi moet die energie natuurlijk bij voorkeur in de knol worden geïnvesteerd.

[singlepic id=242 w=320 h=240 float=none]

Om je een beetje een idee te geven van de creativiteit die geïnspireerd wordt door je eigen groentes, een lijstje van alle manieren waarop wij koolrabi hebben gegeten de afgelopen week:

salade: geblancheerde koolrabiblokjes met gekookt ei in een knoflook-citroengrasdressing met mayonaise en yoghurt. Ik vind de combinatie van mayonaise en yoghurt ideaal voor dressing; romig maar met een licht zuurtje. Met gelijke delen mayonaise en yoghurt balanceren ze elkaar ook mooi uit en overheersen ze allebei niet.

curry: met veel kokos en een willekeurige currymix. Wij gebruiken (eigenlijk het enige ‘vals spelen’ dat wij doen in de keuken) kruidenmixen van … . Meestal komt het neer op een combinatie van komijn, koriander, curryblaadjes en chili.

rauw: gewoon in schijfjes naast je maaltijd om tussendoor lekker op te knabbelen.

De peultjes en erwtjestijd is helaas alweer een beetje voorbij, maar daar hebben we wel heel erg van genoten! Gebakken in boter (roomboter dus) en dan extra luxe: met garnalen.

Als laatste nieuws dat ik je nog wil vertellen: de wijn. Na het grote succes van de paardebloemenwijn van vorig jaar besloten we dit jaar bessenwijn te gaan maken. Dus we hebben bijna vier kilo zwarte en rode bessen geplukt en daar de sap uitgehaald door ze 24 uur te laten weken in water. Ik mocht ze dus ook lekker fijnknijpen! Helaas niet lopend in een grote ton zoals in de film, maar leuk was het toch.
Daar dan gist bij en suiker (want gist maakt alcohol van suiker) en dan zou het een paar maanden wachten zijn terwijl de gist zijn werk doet. Nu is het lekker aan het borrelen en het ruikt zelfs al naar wijn. Spannend hoor.

Je ziet, we zijn hier lekker bezig en vanaf volgende week komen er wel vier WWOOFers helpen! Een Spaans stelletje en een Taiwanese moeder en dochter. Keileuk, nieuwe nationaliteiten voor ons hier en dat voelt steeds alsof we zelf een beetje op reis gaan. Ik kijk er naar uit!

Eindelijk weer een berichtje

We hebben steeds zo ontzettend gewerkt, dat ik geen moment vond om een berichtje te schrijven. Maar nu, nu wel!

Filiz is zo goed als klaar met de opleiding om een echte lerares te zijn, en wel; biologiedocent. Is dat niet even mooi!

En ik ben sinds het prille voorjaar hard bezig geweest met de vrijwillige WWOOFers van over de hele wereld een rijk tuinseizoen veilig te stellen. Zaaien en uitplanten en wieden hebben we reeds een hoop gedaan. Maar nu zijn we ook flink bezig te oogsten. Allerlei bladgewassen, koolrabi, bessen en aardbeien om maar eens wat te noemen. Voelt wel echt heel bevredigend na zo´n druk voorjaar.

Er zijn nog steeds plantjes te zaaien of uit te planten maar er is nu ook tijd om andere dingen te doen. Vandaag en gisteren bijvoorbeeld hebben we overhangende takken aan de Stiemensweg weggezaagd. Nu is de weg weer vrij voor zelfs de grootste vrachtwagens en hebben wij weer wat meer hout voor de winter.

Zo, genoeg woorden voor nu. Voor de verbeelding heb ik wat foto´s toegevoegd.

[expand title=”Klik hier voor foto’s”][nggallery id=13][/expand]

En ik ga morgen lekker met Filiz een lang weekendje naar Terschelling en van een ander type duinen genieten!We’ve been working so hard up until now, I could not find the time to write all of you a note. But now I do and I’ll try to keep it up!

Filiz is now very close to being done with her master’s, so she’ll be a real teacher soon: a biology teacher, nonetheless. Isn’t  that exciting!

And I have been working hard, since the earliest, darkest days of Spring, to make sure we have a rich gardening season, together with our lovely WWOOFers. We have done a lot of sowing, planting and weeding, but now we are ready to harvest too. An abundance of leafy vegetables, kohlrabi, blackcurrant and strawberries, to name a few. This feels very satisfactory, after all the work we’ve done.

There are still many seeds to sow and plant but now we have time to do other things too. Yesterday and today for example we’ve been doing a lot of sawing: the trees in the forest have grown so much that the branches above the road are dangerous for the passing trucks. Now the road is clear again and we have more wood to keep warm this winter!

Well, enough with the words now. Let’s go to the images:

[expand title=”Click here for pictures”][nggallery id=13][/expand]

And, last but not least, tomorrow Filiz and I are going to lovely Terschelling to enjoy a different kind of dunes!

Terugblik

2011 zit er weer bijna op en terugkijkend is er weer een hoop gebeurd en gegroeid hier op Grubbestein. De blogspot ‘BeleefGrubbestein’ is geworden tot een fantastisch nieuwe website, gemaakt door die lieve schat van een Filiz. Ook al is ie al een tijdje in de lucht, toch kwam ik niet toe aan nieuwe berichtjes schrijven voor deze website. Ik was erg druk met de tuin, samen met de WWOOFers die hier sinds dit voorjaar hun weg heen hebben gevonden, en het genereren van de nodige centen buiten de deur. Daarnaast…was ik net een beetje vertrouwd met de blogspot, de nieuwe werkomgeving van deze website is toch nog een beetje onwennig voor me.

2011 is almost over, and looking back we can see many things have happened and grown here at Grubbestein! Our blogspot ‘BeleefGrubbestein’ has made place for a gorgeous new website, made by Filiz. A big upside of this website is the fact that we can now be multilingual!
Although this site has been on air for a while, I didn’t get to writing new posts until now. I was very busy with the garden, together with the WWOOFers who this past year have found their way here. Other than that…having just gotten comfortable with the blogspot, it takes me some time to get used to the new environment on this website.

(meer…)

Grubbesteins speltbrood

[:nl]Op veler verzoek is hier het recept voor speltbrood;

Ik werk niet met een weegschaal dus aan het begin is het even vogelen voor je, maar zo krijg je wel snel gevoel voor het proces. Gewoon goed analyseren en denk maar zo; over de hele wereld maakt men vergelijkbare baksels dus jouw brood zal ergens op moeder aarde een gelijke kennen.

(meer…)

Oerkids op Grubbestein!

Sinds 2007 organiseert Stichting MeeMaken Oerkidskampen voor kinderen van 11, 12 en 13 jaar.
26, 27 en 28 augustus gaat het gebeuren! Kijk hier om een indruk te krijgen van de sfeer van deze fantastische kampen. 

Oerkids is een activiteit waarin kinderen onder professionele begeleiding mee terug genomen worden naar de basis van ons bestaan. Leven onder primitieve omstandigheden, weg van alle luxe van het dagelijks leven.

Tijdens het dagprogramma kunnen de kinderen kiezen uit diverse workshops zoals o.a.: vuur maken, werken met kruiden, acrobatiek en een totempaal bouwen.
Op een speelse en leerzame manier wordt aandacht besteed aan duurzaamheid en natuurbeleving. Elke avond wordt afgesloten met een kampvuur. Het is een ervaring welke de kinderen niet snel zullen vergeten!
Voor meer info of opgeven: mail of bel 06 41 80 4777.

En leuk was het & blijft het…

Klik op het plaatje hieronder voor de foto’s van een zeer geslaagd leuke-dingen-doe-festijn!

Er is een amfibieënparadijs gerealiseerd, veel plantgoed is vertroeteld, bouw- en rijshout geschild en er is door een hoop mensen in de aarde gewroet.

Eigenlijk mag ik wel zeggen dat het festijn de aanleiding was voor een continue stroom van bereidwilligheid van mensen die Grubbestein graag bezoeken en daar tot rust komen en er blij van worden.

Ik kondig leuke-dingen-doe-weekeinden aan, waaraan massaal deel genomen kan worden wat erg gezellig blijkt te zijn. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Maar kom je graag doordeweeks of op andere momenten dat het jou beter schikt, kun je altijd contact met me maken per mail of telefoon. We werken dan volgend het WWOOF principe.

Het weekend van 9 & 10 april is er weer zo’n leuke-dingen-doe-weekend, waarin we, jawel, heel veel leuke dingen gaan doen. Hier enkele voorbeelden, aan sommige ervan kwamen we de vorige keer niet toe:

verder gaan met de bouw van het winterverblijf
oogstrelende bouwsels maken waar rankende gebruiksgewassen in gaan groeien
composthopen op- en omzetten
 het bestrijden van de invasieve noord-Amerikaanse vogelkers
de kas klaar maken voor een nieuw seizoen
herstel van het aanwezige verlande ven in het bos

Hanen!

Aan het einde van een mooie lentedag begonnen onze twee jonge ‘Schijndelaar’ hanen weer eens te vechten, wat gepaard gaat met wijduitstaande kragen en een hoop verloren veren. Daarom bieden we er één aan voor de liefhebber. Ze zijn werkelijk prachtig, spierwit, gele poten en een karakteristieke lange staart. Naar mensen zijn ze absoluut niet agressief. Wie het eerst komt die het eerst maalt!